İngilizce Konuşmaya Çalışırken Present Perfect Tense Kabus Olmasın

İngilizceyi sıfırdan yeni öğrenmeye başlayanların veya başlangıç seviyesinde (starter veya elementary) olan kişilerin konuşmak istedikleri şeyde doğru zamanı kullanmakta en kabus yaşadıkları zaman konusu yakın geçmiş zaman konusudur. Yazımızın başlığını görüne “hem de ne kabus” diyenleri duyar gibiyiz.

İngilizce Konuşmaya Çalışırken Present Perfect Tense Kabus Olmasın.

Present Perfect Tense ile Past Tense arasındaki ayırım genelde zor öğrenilir. Yani yakın geçmiş zaman ile geçmiş zaman arasındaki farkları ayrıntıları öğrenmede zorlanmayan yoktur. Çoğu kişi past tense kullanır. Ama past tense kullanırken de zihninde acaba present perfect tense mi kullanmam gerekiyor diye düşünenlerin de sayısı çoktur.

Yakın Geçmiş Zaman’ı İngilizce Konuşabilmek Gerçekten Zor mu?

Bu sorunun cevabı öğrenme yönteminize göre değişmektedir. Eğer gramer çalışma kitabı açıp veya internette bir kaynaktan konu anlatımını öğreniyorsanız bu konuyu pasif öğreniyorsunuz demektir. Herhangi bir bilgi pasif öğrenildiğinde kullanımı zordur. Bir bilgiyi kendi anadilimizde öğrenirken pasif öğrendiğimizde de anlatamayız. Mesela Türkçe ilgi alanınla ilgili bir yayın okuduğunu düşün. Aradan 3 ay sonra bu bilgiyi bir arkadaşına anlatman gerektiğinde konuyu tam olarak anlatamayacağını deneyimlemişsindir. Eğer o bilgiyi ilk öğrendiğinde birkaç video anlatımı izleseydin veya en yakın zamanda birine anlatsaydın konuşarak aktardığın için kalıcı olarak hafızanda kalırdı. Ama o an öğrenip anlatmadığında bilgiyi kullanmadığında unutman çok normaldir. Yabancı dil öğrenmek de böyle bir şey…

İngilizceni geliştirirken present perfect tense konusunu çalışıp mantığını kavradım diye bir iki örnekle konuyu geçersen pasif öğrenmiş olursun. Bu zamanı öğrenirken çok klasik hale gelmiş cümleler vardır. Her eğitmenin veya her kaynağın standart verdiği örnek cümleler vardır. Bu cümleleri görüp have + V3 hali oluyor diye konuyu hafızasına geçiren kişilerin sayısı çoktur. Evet bir gramer kural formülü var ama neden bu zamanı kullandığını iyice kavramazsan kullanamazsın. Öncelikle neden bu zaman kullanıyor bunun farkında olmalısın. Sonra bu İngilizce örnek cümleleri bıkmadan usanmadan kendine tekrarlamalısın. Kendi sesinle kendini duyup dinleyerek tekrarlamalısın. En az bir cümleyi ne dediğini iyi bilerek 5 kez tekrarlamalısın. Bu şekilde beyin bu zamanın dilbilgisi matematiğini hafızaya almaya başlar. Hafızaya cümle yapısını almaya başlaması konuşulabileceği anlamına gelmektedir.

Birbirinden farklı cümleleri öğrenme sürecinde konuşarak tekrarlamak yabancı dil öğrenirken çok önemlidir. O zaman bilgileri aktifleştirmeye başlayabilirsin. Pasif öğrenilen her bilgi aktifleştirilmediğinde unutulmaya mahkumdur. Hele yabancı dil öğreniliyorsa konuşmanın akıcılığının bozulması çok normaldir. Konuşurken akıcılığın bozulması yabancı dili geliştirirken öğrenme motivasyonunu en çok düşüren şeydir. Yakın geçmiş zaman konusunun motivasyonu en çok düşüren konulardan biri olmasının da en önemli sebebi budur. Motivasyonun düşmesi bir dili öğrenme süresini de etkiler. Bu zaman yani yakın geçmiş zaman kesinlikle aktif olarak yani konuşarak öğrenilmelidir.

Sık sık tekrarla cümlesini duymak kişinin kendi kendine konuşmasını bir rutin haline getirmek de zordur. İngilizceyi öğrenirken başlangıçta basit cümleleri kişinin kendi kendine tekrarlaması keyiflidir. Ama her eklenen yeni gramer konusunda tekrarlama hevesi azalır. Present Perfect Tense konusunda da zaman zarfı, yüklem formatı ve have kullanımı gibi birbirinden farklı ayrıntılı gramer konusu eklenince tekrarlama hevesi sıfırlanır. Hele çalışma kitabına bakıldığında kişinin normalde geçmiş zamanda kuracağı bir cümlenin yakın geçmiş zamanda kurulması bütün çalışma azmini yok eder. Bu konuyu anlayamıyorum başka zaman çalışıyım dedirtir.

Aktif öğrenerek yani konuşarak bu zamanı öğrenirsen Yakın Geçmiş Zaman’ı İngilizce konuşabilmek gerçekten kolaydır.

İngilizce Konuşma

Öncelikle eskiden İngilizce öğrenenlerin tavsiyelerini kenara bırakmalısın. Onlarla aynı teknoloji çağında veya imkanlarla yabancı dil öğrenmiyorsun. Dünyada akademik araştırmalar her gün devam ediyor. Yeni bir bilgi en iyi nasıl öğrenilir sorusunun cevabının da araştırılması her gün devam ediyor. Akademik araştırmalar devam ettikçe yeni yöntemler veya metotlar olmaya devam edecektir. Günümüzde birkaç sene önce olmayan birçok İngilizce öğrenme metotları vardır. Eskiden bu metotlar yoktu. Bu yüzden yeni öğrenenlerin tavsiyelerini de dikkate almalısın.

Günümüzde en kısa sürede öğreten İngilizce eğitim kurumları konuşarak öğreten İngilizce kurslardır. Başlangıçta sana konuşarak öğrenme alışkanlığı kazandıracak bir rehberin olmalı. Yani profesyonel bir eğitmen sana konuşarak İngilizce öğrenme alışkanlığı kazandırmalı. İlk öğrenmeye aktif olarak başlarsan her yeni bilgiyi de aktifleştirerek öğrenmeye başlarsın.

Eskiden klasik yöntemle öğrenmeye başlayanlar için önce biraz evde İngilizce gramer konusu çalışıp sonra kursa gitmek mantıklıydı. Ama günümüzde değil. Metotlar farklı. Artık gramer bilgisi özel anlatılıp sonra kişilerin konuşma becerisi geliştirilmesi beklenmiyor. Artık konuşurken gramer bilgisi anlatılıyor. Özel olarak çalışmana gerek kalmıyor. İlk günden konuşarak İngilizce öğreten kurumlar ile öğrenmeye başla. Yakın geçmiş zamanın gramer ayrıntılarını konuşurken öğren ve bilgilerin aktif kalsın. Hele Online İngilizce Eğitimi avantajlarından faydalanırsan, evinden veya istediğin yerden istediğin zamanda öğrenmeye başlamış olursun. Hayatını kolaylaştırır. 

Yakın Geçmiş Zaman Konusuna Kabus Diyenlerden Olma…

Yakın geçmiş zamanı kullanırken zaman zarfları kullanılır. Bu konuyu genelde kişiler pasif olarak öğrendiklerinden çalışma kağıtlarına çok sık kullanılan yüklemlerin V3 hallerini yazarlar. Ayrıca zaman zarflarını yazarlar. Yazma işlemi bittiğinde öğrenmek için genelde kişiler ezberler. Ezberlenen bilgiler maalesef unutuluyor. Bu bilgileri kalıcı olarak öğrenmenin tek yolu konuşurken kullanmaktır.

Önce bu zamanda en sık kullanılan zaman zarflarını sana yazalım. Bunları öğrenmenin en iyi yolunu yazımızda belirttik. İlk başta profesyonel destekle kendine doğru öğrenme yöntemini kazanmayı hedeflemelisin. Ama illa kendi kendime evden çalışarak öğrenmek istiyorum diyorsan nasıl daha kolay öğrenirsin bu tavsiyeleri verelim.

Just Before

Biraz Önce

Lately

Son Zamanlarda

For Two Days

İki Gündür

This Morning

Bu Sabah

So Far

Şu Ana Kadar

Recently

Yakın Zamanlarda

Twice This Week

Bu Hafta İki Kez

Since Monday

Pazartesiden Beri

Yet

Henüz

Bu zamanı konuşurken kullanmanın en iyi yolu zaman zarflarında bir kelime çalışma listesi oluşturmadan zaman zarfları listemizdeki kelimelerin Türkçesi’nin farkında olmaktır. Zaman zarflarının Türkçesi ne diye farkında olmaya odaklanmalısın. Türkçe cümlelerimizde bu sabah, iki gündür, son zamanlarda, az önce, biraz önce kelimelerini çok sık kullanırız. Ama bu kelimeleri zaman zarfı kullanıyorum diye düşünmeyiz. İngilizce öğrenirken de zaman zarflarını öğrenmeye kalkma. Sadece zaman zarfları kullanıldığını bil. Ama İngilizcelerini kendine sık sık tekrarla. Kendi sesinle konuşarak tekrarla.

Zaten İngilizceyi aktif öğrenirken hayatının akışına İngilizceyi yerleştirmelisin. Sosyal veya iş ortamında Türkçe konuşurken bile Türkçe konuşurken yüklemlere eklediğin eklerin farkında olmalısın. Yükleme eklediğin eke göre hangi kelimeleri çok sık kullanıyorsun dikkat etmelisin. Dikkat edersen yabancı dilini daha hızlı geliştirirsin.

İngilizcede ilk ve en iyi öğrenilen kelimelerden biri görmek fiilidir. “I have seen her twice this week” yani onu bu hafta iki kere gördüm yazdık. Cümle yapısı kuralını öğrenmeye çalışmamalısın. Ama önce evde kendi imkanlarınla öğreniyorsan veya konuşma odaklı olmayan bir eğitimle profesyonel destek alıyorsan yakın zaman cümlelerini kendine sık sık tekrarla.

Sık sık tekrarlaman gerektiğini bilmek çalışma azmini kaybettiriyorsa en güzel tavsiye ilk günden konuşarak bu konuyu öğren ve en kısa sürede present perfect tense ile konuşabilenler arasına katıl…

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı