İngilizce Gün İsimleri Nereden Gelir?

İngilizce gün isimleri birbirine çok yakın fenotiklerden oluşuyor ve bu da akılda kalıcılığı büyük oranda etkileyebiliyor. Ancak bu yazımızda size bu konuda yardımcı olabilecek çeşitli ipuçları vereceğiz.

İngilizce Gün İsimleri Nereden Gelir?.

Hepimizin başına gelmiştir. Çok basit olan şeyleri en zor şeylerden daha fazla karıştırabiliriz. Ve inanın bu yeni bir dil öğrenirken herkesin başına mutlaka gelmiştir. Arkadaşımızı sinemaya davet etmek isteriz ama Salı günüyle Perşembe gününü birbirine karıştırmaktan çekiniriz.

Elbette haftanın günlerini öğrenmek oldukça kolay ve teoride karıştırabileceğimiz hiçbir şey yok. Ancak iş pratikte konuşmaya gelince işler biraz değişebiliyor. Ki haftanın günlerini karıştırdığınızda nasıl probler yaşayacağınızı düşünün.İngilizce gün isimleri birbirine çok yakın fenotiklerden oluşuyor ve bu da akılda kalıcılığı büyük oranda etkileyebiliyor. Ancak bu yazımızda size bu konuda yardımcı olabilecek çeşitli ipuçları vereceğiz. Umarız yazıyı okuduktan sonra gün isimlerini ezberlemek ve kalıcı kılmak sizin için çok daha kolay olur.

İngilizce Gün İsimlerini Unutmamak İçin;

Haftanın günlerini genellikle kendi ana dilinizde kullandığınız için İngilizce olarak söylemeye alışmanız biraz zaman alabilir. İngilizce haftanın günlerini hatasız şekilde öğrenmek için yapmanız gereken elbette düzenli pratik yapmak. Bu nedenle düzenli pratik yapmak için kendinize bir günlük plan hazırlayın. Bu plana sadık kalarak haftanın günlerini pratikte de kullanmaya çalışın.

İngilizce Gün İsimleri Rehberi

Gün isimleri hemen her dilde gezegen ve onların temsil ettiği antik tanrılardan geliyor. Bu durum İngilizce için de aynı şekilde işliyor.

Monday: Ay Günü

Monday hangi gün diye merak ediyorsanız -ki bizce etmelisiniz- ay tanrısının günüdür. Eski İngilizce’de ay mōna, kelimesi ile karşılanıyordu. Yani Monday de buradan türetilmiştir. Türkçe’de Monday, Pazartesi demektir. “Monday morning feeling.” deyimi yeni haftaya başlarken duyulan sıkıntıyı dile getirdiği için İngilizce’de çok sık kullanılır. Bir nevi bizim dilimizdeki “pazartesi sendromu” nun karşılığı diyebiliriz.

Çoğu zaman dijital ve manuel takvimlerde “Mon” olarak kısaltılan Monday’i konuşurken böyle kullanmamaya dikkat edin. Çünkü not alırken veya aceleniz olduğunda kısaltmalar size zaman kazandırır ancak bunu sesli olarak ifade ettiğinizde biraz garip hissedebilirsiniz.

Tuesday: Savaş Günü

Antik Roma, biliyorsunuz ki savaş ve savaşçılarıyla oldukça meşhurdur. Bu nedenle olsa gerek haftanın bir günü savaş tanrısı Mars’a ithaf edilmiştir. Mars’ın adını alan bu gün, Fransızca’da “mardi” İspanyolca’da “martes” olarak kullanılmıştır. Peki, neden İngilizce’de Tuesday olarak ifade ediliyor? Hemen açıklayalım. İskandinav mitolojisindeki tanrılardan biri olan Tyr, İngiliz dilindeki bu güne ismini veriyor. Tyr’ın Tue, şeklinde de yazılabildiğini de belirtelim. Bu arada Tueasday, Türkçe’de de Salı günü anlamına geliyor. Tuesday, karşınıza Tu, Tue veya Tues olarak kısaltılmış şekilde çıkabilir.

Wednesday: Bilgelik Günü

Geldik haftanın ortasına! Wednesday, aslında hemen hemen herkesi hayrete düşüren bir kelime. Öyle ki ana dili İngilizce olan kişiler bile bu kelimeyi garipsiyor. Neden mi? Haydi hemen birlikte bakalım!

İnsanların bu kelimeyle ilgili yaşadığı sorun temelde telaffuzdan kaynaklanıyor. “Wed-nes-day” şeklinde değil “Wens-day” şeklinde telaffuz ediliyor. Bu gün aynı zamanda İngilizce gün isimleri arasında hatırlaması en zor olanı olarak kabul ediliyor. Çünkü, bu gün çoğu dilde antik Roma tanrısı Merkür’ün ismini almıştır. Fransızca, “mercredi”, İtalyanca “mercoledi” ismini alan bu günün büyük ihtimalle m harfi ile başlaması ön görülüyor. Ancak İngiliz dilide bu gün aynı Tuesday’de olduğu gibi adını İskandinav tanrılarının birinden alıyor.

İskandinav bilgelik tanrısı Woden’in adını alan bu gün Türkçe’de Çarşamba gününe denk geliyor. İngilizce konuşulan ülkelerde yaşayanlar Çarşamba gününü “Hump Day” olarak da ifade ediyor. Bu ifade şekli İngilizce’de oldukça yaygın bir kullanım. Elbette argo olduğunu da ekleyelim.

Wednesday, ajanda ve takvimlerde “wed.” şeklinde kısaltılıyor.

Thursday: Gök Gürültüsü Günü

Marvel hayranları buradaysa Thursday’i zaten bilirler. Ama biz yine de kısaca anlatalım. İskandinav gök gürültüsü tanrısı Thor çok güçlüdür ve bu güne ismini vermiştir. Thursday’in asıl kelime anlamı Thor’un Günü demektir.

Ancak günümüzde Thursay denilince akıllara Thor’dan ziyade #throwbackthursday geliyor. Evet kısaca #tbt olarak sosyal mecralarda kullanılan bu hashtag oldukça popüler. Hatırlatma, anımsatma anlamına gelen “throwback” kelimesiniyle bilikte kullanılan Thursday’i insanlar bebeklik ve geçmiş güzel anlarını gösteren fotoğrafları paylaşmayı tercih ediyor.

Türkçe’ye Perşembe olarak çevrilen Thursday, birkaç şekilde kısaltılıyor. Th, Thus olarak kısaltılsa da en çok karşınıza Thurs şekliyle karşınıza çıkabileceğini de söylemeden geçmeyelim.

Friday: Sevgi Günü

Geldik haftanın en en en çok sevilen gününe. Evet. Friday’i sevmeyen muhtemelen yoktur. Hatta daha ileri gidip herkesin favorisi diyebiliriz.

Çoğunlukla haftanın son çalışma günü, hafta sonunun başlangıcı, mesainin bitimi olarak bildiğimiz Friday, gece dışarı çıkmak, eğlenmek ve sevdiklerinizle güzel vakit geçirmek için oldukça ideal bir gündür. Adını İsknadinav aşk ve evlilik tanrıçası Frigg’den alır. İş hayatında sıkça duyacağınızı düşündüğümüz “that Friday feeling” ifadesi ise hafta sonunun gelmesinden duyulan hayecan ve sevinci anlatması açısından biraz önemli.

Türkçe’de Cuma günü anlamına gelen Friday, karşınıza Fri. şeklinde kısaltılmış olarak çıkabilir.

Saturday ve Sunday: Nihayet Hafta Sonu

Hepimiz bir haftanın 7 günden meydana geldiğini biliyoruz. Bu elbette İngilizce’de de böyle! Ancak İngilizce’de 5 gün olan hafta içi “weekdays” olarak adlandırılıyor.

Bir çoğumuz için haftanın en önemli iki günü vardır: Saturday ve Sunday! Ya da diğer bir ifadeyle “The weekend” şeklinde tanımlanır.

Şimdi gelin bu iki güzel günün isimlerini nereden aldıklarına bakalım.

Saturday, adını antik Roma tanrısı Saturn’den alır. Sunday ise kendi şahsına münasır bir gündür ve güneşin günü anlamına gelir. Saturday Sat., Sunday ise Sun. şeklinde kısaltılır. Saturday, Cumartesi, Sunday ise Pazar günü anlamına gelir.

İngilizce’de bu iki gün pek çok deyimde kullanılıyor.Örneğin en sık kullanılan kalıplardan biri “long weekend” dir. Long weekend,  cumadan pazartesiye kadar çalışmamayı ve uzun bir hafta sonu tatili yapılacağı anlamına gelmektedir. Kısa süreli tatil için kullanıldığını da ifade edelim.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı