İngilizce Deyimleri Öğrenme Tavsiyeleri

İngilizce okuma becerisini geliştirmek için cümle içindeki sözcüklerin anlamlarını çok iyi bilmene rağmen anlayamadığın yerler olabilir.

İngilizce Deyimleri Öğrenme Tavsiyeleri.

Örneğin cümle içerisinde “break a leg” okurken, önceki ve sonraki cümle ile anlamsız bulabilirsin. Bacak ne alaka diye düşünebilirsin. İngilizce’de iyi şanslar veya bol şanslar demek için kullanılan bir deyimdir. Cümle içinde tuhaflıklar bulduğunda, sözcükleri anlamana rağmen cümlede anlatılanı anlamsız bulduğunda bu kelimelerin deyim için kullandığını düşünmelisin.

Türkçe’de çok sık deyimleri cümle içerisinde konuşurken veya yazarken kullanırız. Türkçe konuşurken “geç olsun güç olmasın” çok sık kullandığımız bir sözlükler zinciridir. Sık kullandığımız için deyim kullanıyoruz diye düşünmeyiz, ama deyimdir. İngilizce deyimlerde çok fazladır. Uzun cümleler kurmamak için İngilizce dilinde de çok sık deyimler kullanılır. Dinleme ve okuma pratiği yaparken deyimlerle hep karşılaşacaksın.

İki veya daha fazla sözcüğün birleşerek kelimelerden bağımsız bir anlam taşımasına deyim denir. Genellikle ingilizce deyimlerde bir fiille bir edat veya bir fiille bir zarf kullanılır. Bu yüzden İngilizce transkripsiyon incelemesi veya hikayeler okurken anlayamadığın kısımlarda arka arkaya gelen kelimeleri bir bütün olarak düşünmelisin. İngilizce deyimler sözlüğünden faydalanabilir ya da internette bu kelimeleri yazarak anlamlarını öğrenebilirsin. İnternette araştırma yaparken idioms diye arama yaparsan, daha fazla çok sık kullanılan deyimler ile ilgili örnek cümleler bulabilirsin. Böylece o deyimi çok daha iyi pekiştirirsin.

İngilizceyi yeni öğrenmeye başladıysan, her gün bir deyim öğrenmeyi hedeflerin arasına koymalısın. Ana dilin ingilizce olmadığı için deyimleri öğrenebilmenin ve anlayabilmenin en iyi yolu budur. İnternette en çok kullanılan deyimlerin listesini kolaylıkla bulabilirsin. Bunların listesini alıp hemen ezberlemeye başlamamalısın. Hem zaman kaybı hem de ezberleyemezsin. En çok kullanılan deyimlerin listesini her gün okuduğunda belli bir süre sonra hafızana yerleştiğini fark etmeye başlayacaksın. Bunun için uyandığın odada bir eşyaya 2 deyim yapıştırabilirsin. Gözün bu kelime zincirlerine aşina olmaya başladıkça, hafızana kaydetmeye başlarsın. Gözünün aşina olması için çaba harcamazsan, her seferinde daha önce gördüğün deyimleri tekrar tekrar bakmak zorunda kalırsın. Bir deyimin içindeki kelime zincirini iyice hafızaya yerleştirebilmek için her gün birkaç tane deyim okumalısın. Okurken veya dinlerken deyimlere aşina olmaya başlamazsan, gramer ve kelime bilginin iyi olması seni hızlı geliştiremez. Yeni bir dil öğrenirken o dilin günlük kullanımına da aşina olmak gerekir. Deyimler ezberlemeden, hafızana yerleştiğinde konuşma pratiği yaparken senin de konuşmana renk katacaktır.

Sık kullanılan deyimlerin listesine bakıp öğrenmeye başladığında çok eğlenirsin. Ne anlama geldiğine bakmadan çok anlamsız gelen deyimlerin anlamlarını öğrenmeye başladığında gülmeyen yoktur. Akademik araştırmalar, en hızlı öğrenme yöntemlerinden birinin eğlenilerek öğrenilen bilgiler olduğunu belirtirler. Bu yüzden yabancı dil öğrenirken dizi izlenmesi ve oyun oynanması tavsiye edilir. Deyimleri öğrenmek aynı nedenle çok kolay olur.

Bazı Türkçe kullandığımız deyimler İngilizcede farklı kullanılabilmektedir. Biz Türkçe karıncayı bile incitmem deriz. İngilizcede sineği bile incitmem kullanılır. Bu yüzden önce deyimleri Türkçe nasıl kullanıyoruz iyice farkında olursan İngilizcesini öğrenirken zorlanmazsın. Deyimleri öğrenmeye çalışırken Türkçe anlamlarını öğrendikten sonra önce Türkçe o deyimi kullanacağınız bir cümle yazıp, ingilizce bir cümle kurabilirsin. Deyimleri kendin konuşurken veya yazarken en çok zorlanılan örnek cümle bulmaktır. Bu yüzden önce Türkçe deyimi kullanabileceğin alternatif cümleler kur. Bir cümle ile kalma. En az beş örnek cümle kurup sonrasında İngilizcesini yaz ve söyle. İyice pekiştirdikten sonra ingilizce birden fazla cümle kurarak cümlelerden birinde öğrendiğin deyimi kullanmaya başlayarak iyice öğrenebilirsin. Örneğin “Parayı veren düdüğü çalar” deyimi olsun. Bir arkadaşın ile sohbet ettiğini hayal et. Bu deyimi kullanacağın bir sohbet diyalogu oluştur. Bir anı ile deyimi pekiştirsen daha hızlı öğrenirsin. İlk bu uygulamayı yapmaya başladığında diyolog bulmakta zorlanabilirsin. Bu yüzden arkadaşlarınla olan geçmişteki sohbetlerini de düşünebilirsin.

Deyimlerin listesini yapmak için internette araştırmaya başladığında çok sık kullanılan 100 deyimler listesi başlıkları seni korkutmasın. İlk günden listende 100 adet olursa çalışma motivasyonunu düşürür. Bu yüzden kendi deyimler listeni oluşturmalısın. İnternette bulduğun listenin başındakileri sırayla hemen yazmak için çabalamamalısın. Kendi çalışma listende 8’den fazla deyim olmasın. Sekiz adet deyimi de iki şekilde oluşturmalısın. İlk 4 deyimi Türkçe en çok sevdiğin deyimlerden, diğer 4 deyimi de İngilizce anlamını bildiğin hafızanda hep olan kelimelerden oluşan deyimlerden oluşturabilirsin. Listendeki 8 deyimi iyice öğrendikten sonra yeni bir deyim listesi oluşturman daha iyi bir çalışma motivasyonu sağlar. İlk zamanlarda listeni kendi en sevdiğin deyimlerle oluşturmaya başlamalısın. Listenin geneline bakıp Türkçe en çok sevdiğin deyimlerle öğrenmeye başlamalısın.

Deyimlerin anlamının içinde geçen sözcüklerden bağımsız olduğunu belirtmiştik. İngilizce kelimeleri öğrenirken ayrıca içindeki kelimelerin Türkçe anlamlarını da öğrenmek için bir liste oluşturmamalısın. Genelde çoğu kişi hem deyimi çalışır hem de içinde kelimelerin anlamlarını öğrenmeye çalışır. Sadece deyim olarak öğrenmeye çalışmalısın.

Kendi ana dilimizde Türkçe söylemlerimizin deyim olduğunun farkında olmayabiliyoruz. Bazen de bir durumu kısaca anlatmak için bir tamamlama kullandığımızın farkında değilizdir. Bu yüzden kendi listeni oluşturabilmen için sana en çok kullanılan deyimlerin Türkçesini yazacağız. Sen bunların İngilizcesi ile çalışmaya başlayabilirsin. Çalışırken mutlaka bir anı veya olay ile pekiştirmelisin. Listemizde ilk üçünün yanına size tavsiyelerde bulunduk. Diğer deyimleri de bu şekilde çalışırsan daha hızlı öğrenirsin.

  • Ateş pahası, çok pahalı (Bugünlerde en çok almak istediğin şeyi düşün)
  • Aradaki buzları eritmek (Hiç görüşmediğin biri varsa, ilk aklına onu getir. Onunla sorunlarını giderdiğini düşün)
  • Yanlış seçim ( Kendi yaptığın bir yanlış seçimi hatırla. İngilizcesini söylemeye çalış, deyimi yerleştir. Ya da yakın çevrenden yanlış bir seçim veya karar almış biri ile özdeştirerek öğrenmeye çalış )
  • Çok çalışmak
  • İş çok basit
  • İmkansız, gerçekleşmeyecek olay
  • İyilik yap, iyilik seni bulsun
  • Bir fırsatın kaçması
  • Yapabileceğinden fazlasını yapmaya çalışmak
  • İyi şanslar
  • Çok meraklı olmamak
  • Lafla peynir gemisi yürümez.
  • Acele işe şeytan karışır 
  • Bir taşla iki kuş vurmak
  • Vazgeçmemek
  • Herşey baştan sona
  • Sırlarını anlatmak
  • Biriyle bir konuda tam olarak anlaşmak
  • Vakit nakittir
  • Bir şeyi başarmak için çok çalışmak
  • Geç olsun güç olmasın
  • Hayal dünyasında yaşar

Yabancı dil öğrenirken o dil ile ilgili her alanda pratik yapmak gerekir. Konuşma, okuma, dinleme ve yazma becerilerini ayrı ayrı geliştirmek gerekir. Deyimleri öğrenmek için de pratik yapman önemlidir.

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı