Geçmiş ile Gelecek Arasında Doğru Yardımcı Fiillerle İngilizce Konuşabilme Sanatı

İngilizcede yardımcı fiil alan zamanları konuşmakta ve anlamakta zorlanmayan neredeyse yoktur. Geçmiş, şimdi ve gelecek zaman kolayca konuşulurken bu zamanların arasındaki zamanları konuşabilmek epey zaman alır. Bu yazımızda bu zamanları kolaylıkla kullanabilmek için tavsiyeler vereceğiz.

Geçmiş ile Gelecek Arasında Doğru Yardımcı Fiillerle İngilizce Konuşabilme Sanatı.

Geçmişte başlayıp devam eden zaman, devam eden mişli geçmiş zaman, gelecekte tamamlanmış zaman, devam eden gelecekte tamamlanmış zaman ve mişli geçmiş zaman denildiğinde zaman başlıklarını her yeni öğrenen ne saçma diye düşünür. Bu zamanları aslında Türkçede çok sık kullanıyoruz. Ama Türkçe dilbilgisi kurallarını öğrenirken bu konu başlıkları ile öğrenmeyiz. Türkçe konuşurken fiillere fazlasıyla ekler eklediğimiz konuşmalarımız vardır. İngilizcede bu konuşmalarımızda yardımcı fiiller eklenir. Bir de daha önceden İngilizce öğrenenler yeni öğrenenlere tavsiye verirken “bu zamanları anlamak çok zor” dediyse öğrenilmesi en zor konular arasına giriyor.

Öncelikle bu zamanlar hangileri bir listeleyelim.

Şimdiki Zaman

Present Continuous Tense

Yakın Geçmiş Zaman

Present Perfect Tense

Geçmişte Başlayıp Devam Eden Zaman

Present Perfect Continuous Tense

Gelecekte Tamamlanmış Zaman

Future Perfect Tense

Gelecekte Devam Eden Zaman

Future Continuous Tense

Mişli Geçmiş Zaman

Past Perfect Tense

Devam Eden Mişli Geçmiş Zaman

Past Perfect Continuous Tense

Devam Eden Gelecekte Tamamlanmış Zaman

Future Perfect Continuous Tense

Türkçe örnek olmadan sadece zamanların isimlerine baktığımızda ne tuhaf demek çok normaldir. İngilizceyi yeni öğrenmeye başlayanların bunları hemen hepsini örneklerle öğrenmek gibi yanlışı oluyor. Bu zamanlar İngilizceyi belli bir seviyeye getirdikten sonra öğrenilecek konulardır. Özel çalışılarak da pekiştirilmesi kolay ama zaman alır. Bu gramer konusunu konuşurken öğrenmek gerekir. İngilizce düşünerek konuşmayı alışkanlık haline getirdikten sonra öğrenilmesi daha doğrudur. Ama filmleri alt yazılı izlerken veya kitap okurken ana fiilin öncesinde ve sonrasında gelen kelimeleri gözlemlemek faydalı olur.

Bu zamanları anlayabilmenin, öğrenebilmenin ve konuşabilmenin en iyi yolu İngilizceyi konuşarak öğrenmektir. İlk günden cümleler kurarak konuşulduğunda öğrenilebilir. Yeni öğrenmeye başlayanlar veya belli bir seviyeye konuşmadan gramer konuları çalışarak gelenler öncelikle profesyonel bir destek ile ilk günden konuşarak öğrenmeyi tercih etmeliler. Konuşarak İngilizcenin nasıl öğrenildiğini deneyimlemeleri gerekir. Gramer konularını konu konu çalışmadan konuşurken nasıl kuralların öğrenildiğini deneyimlemeleri çok faydalıdır. Kazanılan deneyimle sonradan kendi kendimize çalışmak daha kolay olmaktadır.

Belli bir seviyede dilbilgisi olanlar bu konuları seçerek konuşma pratiği yapabilirler. Konuyu bilmiyorsa konuşarak İngilizce öğreten biri ile zamanlar öğrenilmelidir. Günümüzde konuşurken gramer kurallarını öğreten eğitim kurumlarında bireysel İngilizce eğitim seçeneği bulunmaktadır. Bireysel İngilizce kurslarında konuları katılımcı belirleyebilmektedir.

Bir eylemimizin başladığı ve sonlandığı bir zaman dilimi vardır. Bir de hayatımızın belli zamanında başlayıp devam eden eylemlerimiz vardır. İngilizcede eylemin asıl fiili dışında yardımcı fiiller ekleyerek zamanın ayrıntıları hakkında bilgi verilir. To have ve To be fiilleri normalde tek başına da kullanılan fiillerdir. Ama geçmişte başlayan bir olaydan bahsedeceksek veya gelecekte tamamlanmış bir zamandan bahsedeceksek bu fiilleri cümle içerisinde kullanmak gerekir.

Present Continuous Şimdiki Zaman

Adından da anlaşılacağı gibi günlük yaşantımızda o an yaptığımız eylemlerden bahsederken kullandığımız bir zamandır. Türkçede bisiklete biniyorum, telefonla konuşuyorum, yürüyorum diye konuşurken şimdiki zamanı kullanmış oluyoruz. Bir çalışma kağıdına kendi cümlelerini yaz. Ana fiilin altını ve eklerini farklı bir kalemle çiz. Mesala memleketten bir akrabanız gelmiş olsun ve odasında uyuyor olsun. Biri size telefonda onu sormuş olsa “O misafir odasında uyuyor” dersiniz. İngilizce olarak “She is sleeping in the guest room” deriz. Çalışma kağıdına en az 10 Türkçe cümle yaz ve İngilizcelerini karşılarına yaz. Bu şekilde kıyaslamalı öğrenebilirsiniz. Çoğu kişi pratik yaparken örnek cümle bulmakta zorlanır. İnternetten örnekler bulabilirsin.

Present Perfect Tense (Yakın Geçmiş Zaman)

Belki ekonomik belki başka sebepten konuşarak İngilizceni geliştirecek kurslardan faydalanmadan kendi imkanlarınla çalışmak istiyorsun. İki çalışma şekli tavsiyemiz var.

1: Bu zamanın konu anlatımının yapıldığı sitelerden örnek cümleleri bir kağıta yaz. Sadece Türkçelerini yaz. Yazdığın örnek cümleler de kendi günlük yaşantından bağlantı kurabildiğin cümleler olsun. Gün içerisinde bu örnek cümleleri kendine kendi sesinle tekrarla. Tekrarladıkça çoktan, bir haftadır, beri, iki kere, üç kere, son zamanlarda, 4 gündür, bu sabah, henüz, az önce gibi zamanı belirttiğin kelimeler kullandığının iyice farkında olarak tekrarla. Sonra bu örnek cümlelere göre kendi hayatından cümleler oluştur. Kendi yaşantında hangi konuşmalarının yakın geçmiş zamana ait olduğunun farkında olduğun an bu konunun İngilizce cümlelerini gözlemleyebilirsin veya çalışabilirsin. İngilizcelerini anlamını bilsen de yaz bilmesen de yaz. Önemli olan yakın geçmiş zamana ait cümleler olsun ve tekrarla. Tekrarladıkça bu zamanda yardımcı fiilleri ile kolayca kullanım alışkanlığı kazanacaksın. Yazarken just, already, since gibi birçok yeni kelime öğrenmen gerektiği düşünülür. Bu yüzden anlamını bilmesen de yaz. Sadece İngilizce cümleyi sıkça üşenmeden tekrarla. “Cumadan beri araba onda” “She has had the car since Monday” Bu İngilizce cümleyi en az 10 kere tekrarla. 3-4 kere yeterli deyip geçilmemeli. 5 tekrardan sonra kendinden emin ne söylediğini bilerek tekrarlarsın. Beyin bu zamanın cümle yapısını formüle etmeye başlar.

Diğer zamanlara da böyle pratik yapabilirsin.

2: Büyük bir kağıda bir çizgi çiz. Uzun bir çizgi olsun. Bu çizginin ortası şimdiki zamanın olsun. Sol taraf geçmişin sağ taraf geleceğin olsun. Şimdiki zamanında evi temizliyor ol. Sonra aşağıdaki cümleleri geçmiş veya gelecek olmasına göre çizginin etrafına farklı renkte kalemlerle yazmaya başla.

  • Geçen hafta evi temizledim. (Past Tense Geçmiş Zaman)
  • Evi biraz önce temizledim. (Present Perfect Yakın Geçmiş Zaman)
  • Bütün gündür evi temizliyorum veya temizlemekteyim. (Present Perfect Continuous Geçmişte Başlayıp Devam Eden Zaman)
  • Evi çoktan temizlemiştim. (Past Perfect Mişli Geçmiş Zaman)
  • Bütün gündür evi temizliyordum veya temizlemekteydim. (Past Perfect Continuous Devam Eden Mişli Geçmiş Zaman)
  • Yarın evi temizliyor olacağım. (Future Continuous Gelecekte Devam Eden)
  • Yarın evi temizlemiş olacağım. (Future Perfect Tense - Gelecekte Tamamlanmış Zaman)
  • Bütün gün evi temizlemekte olacağım veya temizliyor olacağım. (Future Perfect Continuous Devam Eden Gelecekte Tamamlanmış Zaman)
  • Ben her hafta evi temizlerim. (Present Tense – Geniş Zaman)
  • Yarın evi temizleyeceğim. (Future Tense Be Going to)
  • Dün evi temizliyordum. (Past Continuous Tense Devam Eden Geçmiş Zaman)

Aynı fiilin hangi zamanda nasıl kullanıldığını gözlemle. Türkçe hangi ek alıyor. İngilizce hangi yardımcı fiillerle nasıl belirtiliyor. Ezberlemek için yapma. Farkları gözlemlemeye çalış. Bir eğitmenle konuşarak İngilizce eğitimi veren kurumlar sayesinde bu farklılıkları anında kavrayıp konuşmaya başlamak en kolay ve hızlı yöntemdir. İngilizce düşünme alışkanlığı ile öğrenirsin.

İngilizce geliştirilirken günlük tutmak çok önemlidir. Çevremizdeki insanlarla olan diyaloglarımızı yazmak faydalı olmaktadır. Planların varsa onları da yazmalısın. Bazı kişiler yazmaya çok üşenirler. Eğer yazmaya üşenenlerdensen akıllı telefonun sayesinde sesli günlük tutabilirsin. Çok iyi bir konuşma pratiği yöntemidir. Yeni öğrenmeye başladıysan basit cümleler kurarak günlük yaşantını ve planlarını anlat. Kuracağın cümlede zamana karar veremediğinde örnek cümlelerimizde Türkçe fiilin aldığı eklere bakabilirsin. Eğer karar verememe durumu artarsa kısa bir süre İngilizce konuşma pratiği derslerinden faydalanabilirsin.

Gramer konusu olarak çalışmaya başladığında birbirinden farklı ayrıntılar olduğunu görüyorsun. Zarflar, isimler, sıfatlarla eylem tamamlanmaya çalışılıyor. Zaman iyice belirtilmeye çalışılıyor. Zamanı belirtmek için bazı kelimeleri de öğrenmek gerektiğini fark etmek motivasyonu düşürür. O yüzden bu zaman konularını profesyonel bir destek alarak öğrenmek çok faydalıdır. Konuşurken eğitmeninle doğru zamanı kullanma alışkanlığı kazanırsın. Araba kullanmayı teorik öğrensen çalışarak öğrensen pratik yapmadan kullanamazsın. İngilizcede zamanlar konusu da böyle. Konuşma becerisi geliştikçe kendimizi yeni bilgilerle geliştirmeye devam edebiliriz. 

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı