İngilizceyi Her Zaman Yüksek Motivasyonla Nasıl Çalışabilirsin?

İngilizce öğrenirken zihinsel olarak tamamen kendimizi verebileceğimiz çalışma yöntemlerini keşfederek akışta kalmalıyız. İnsanlar sevdikleri bir şeylerle uğraşırken vaktin nasıl geçtiğini anlamazlar. Böyle anlarda keyifli ve enerjik bir şekilde uğraştıkları şeye odaklanırlar.

İngilizceyi Her Zaman Yüksek Motivasyonla Nasıl Çalışabilirsin?.

Pozitif psikoloji zihinsel olarak kişilerin kendilerini tamamen yaptıkları şeye vererek odaklanmalarını "akış durumu" olarak tanımlamaktadırlar. Beyin evrelerimizin tamamının harekete geçtiği zamanlardır.

Bazı insanlar okudukları bir kitabın konusundan çok etkilendiklerinde kalın bir kitabı 2 günde bitirebilirler. Bazı insanlar oynadıkları oyuna konsantre olarak saatlerce oynayabilirler. Bazı insanlar yemek yaparak enerjik ve keyifli bir şekilde vakit geçirebilirler. Kendimizi kaptırarak vakit geçirdiğimiz şeylerden yüksek derecede keyif alırız. İngilizce öğrenmeyi de bir mecburiyet durumundan çıkartıp akışta kalarak keyifli ve enerjik bir şekilde çalışma alışkanlığını kazanmak çok önemlidir. Yüksek motivasyon için gereklidir.

Günümüzde mutluluk hormonu olarak da tariflenen Dopamin ve Seratonin hormonlarını duymayan kalmamıştır.

  • Dopamin, vücudumuzda birçok işlevde rol oynayan (beyinde motivasyon, ruh hali, dikkat, hafıza ve öğrenme dahil olmak üzere) ve beyne sinyaller ileten kimyasal bir maddedir. Eksikliği motivasyon eksikliğine, depresyona, mutsuzluğa sebep olmaktadır.
  • Seratonin, mutluluk hormonu olarak bilinen insan anatomisinde pek çok işlevin yerine getirilmesinde kullanılan vücut tarafından doğal olarak üretilen bir kimyasaldır. Beyindeki sinir hücreleri ile bedenimizdeki diğer bölgelerindeki sinirlere mesajlar taşır. Açlık hissimizi düzenler. Öğrenme ve hafızamızdan faydalanmamızda etkilidir. Yaptığımız şeylerden tatmin olma kimyasalıdır.

Akış, insanların mekandan ve zamandan koparak kendinden geçme halidir. Dikkatin dağılmadan, anda kalarak var olma halidir. Kişiler zihinsel olarak sadece yaptıkları şeyi düşünürler. Çevrelerinde olan biten hiçbir şeyden etkilenmezler. Çabalarının ve çalışmalarının takdir görmesine de ihtiyaç duymazlar. İngilizcemizi de bu halde olarak kısa sürede geliştirebiliriz.

Akış durumunu ilk tespit eden Mihaly Csikszentmihalyi olmuştur. "Akış Durumu" mutluluk bilimi konularından biri olarak adlandırılmaktadır. 

Mihaly Csíkszentmihályi zihinsel olarak tamamen kendimizden geçtiğimiz anlarda nasıl davranışlar gösterdiğimiz ve neler hissettiğimiz ile ilgili tespitleri:

  • Kişinin o anki zamanda, yoğun ve tamamen dikkatin bir noktada toplandığı bir konsantrasyon durumuna sahip olması
  • Kişinin diğer ihtiyaçlar ona önemsiz gelecek derecede deneyime kendini vermiş hissetmesi. (İngilizce çalışırken öğrendiklerini konuşma pratiği yapma hissini diğer ihtiyaçlarını önemsiz gördüğünde başlarsın.)
  • Kişinin başarılı olmak için gereken potansiyele sahip olduğunu hissetmesi. (İngilizce kariyerin için önemli bir basamak.)
  • Kişinin davranışlarının ve farkındalığının birleşmesi. (5 duyun ile algıladığın her şeyin İngilizcesini konuşmaya çabalamak için önemlidir.)
  • Etkinlik deneyiminin içsel bir şekilde ödüllendirici olması. İngilizce konuşanlar arasında olabilmek iyi bir ödül olsa gerek…
  • Kişinin öz farkındalığının kaybı
  • Zamansal deneyimin bozulması; kişinin öznel zaman deneyiminin değişmesi
  • Kişinin durum ya da etkinlik üzerinde bir kontrole sahip olduğunu hissetmesi
  • Kişinin etkinlik sırasında anında geribildirim alması. (Öğrendiklerini konuşabilir hale gelmen en iyi geri bildirim olacaktır.) 

Akıştaki insanların beyin görüntülemelerinde beynin ön tarafı kortex'in durduğu, dopamin ve seratonin artışları gözlemlenmiştir.

Peki İngilizceyi çalışırken akışta kalmak için ne yapabiliriz?

  • Öncelikle İngilizce konuşabilmek gerek ülkemizde gerekse dünyada herkese büyük fırsatlar getirmektedir. Yurtdışında çalışabilme veya okuyabilme imkanını kazandırır. Özellikle ülkemizde önemli bir kariyer basamağıdır. Yüksek maaş kazanma imkanına sahip olunur. Başka kültürlerden yeni insanlarla iletişim kurmamızı sağlar. İlgi alanımıza giren bir konu ile ilgili tüm dünyadaki kaynakları inceleme imkanı verir. Tüm bu özellikler İngilizce öğrenmek için bize önemli bir motivasyon sebebidir.
  • Rutinlerimizden, konfor alanımızdan çıkmalıyız. İngilizce öğrenmeyi hayatımızın akışına almamız demek bazı şeylerden de vazgeçmek demektir. Yabancı dilimizi geliştirirken vazgeçmeye karar verdiğimiz bazı rutinleri yapamamanın kaygısını taşımamalıyız. Kısa bir sürede İngilizce konuşabilir hale geldikten sonra rutinlerimize kaldığımız yerden devam ederiz.
  • Konuşma pratiği yapacak bir yakının olmayabilir. Bu senin motivasyonunu etkilememeli. Çünkü sen kendine yetersin.
  • İngilizceyi çalışmak için çalışmamalısın. Birçok öğrenme yöntemi var. Hangisinden daha iyi motivasyonlu çalıştığını keşfetmelisin. Bir başkasını yüksek derece de motive eden bir çalışma yöntemi sende etkili olmayabilir. Kendi yöntemini keşfetmelisin.
  • Kendi ana dilinde öğrendiğin yeni bilgileri nasıl akışta kalarak öğreniyorsun. Bu anları düşün. Neler yaparken akıştasın? Böyle anları İngilizce öğrenmeye modelleyebilirsin. Örneğin oyun oynamak hoşuna gidiyorsa kelime oyunları oynayabilirsin. Kendi seviyene uygun oyunları tek başına da oynayabilirsin. Ya da kendi seviyende olan kişilerle arkadaşlık ederek karşılıklı da oynayabilirsin. Bu oyunları herkes İngilizcesini geliştirmek için oynamaktadır.
  • Yürüyüş yapmaktan çok keyif alıyorsan yürüyüş yaparken podcastler dinleyebilirsin. Her seviyeye uygun dinleyecek şeyler bulunmaktadır. 
  • Kendini başkalarıyla kıyaslamamalısın. Bazı insan başta çok hızlı ve kolay ilerler. Sonra motivasyonunu kaybedebilir. Genelde bu kişiler gramer konularını çalışarak hiç konuşma pratiği yapmayan kişilerdir. Bazı insanlar etkili tekrarla ilk gramer konusundan itibaren her örnekle ilgili konuşma pratiği yaparak yavaş ilerlerler. Buna rağmen çok kısa bir sonra akıcı konuşabilir hale gelebiliyorlar. O yüzden asla hızlı ilerleyen biri ile kendini kıyaslamamalısın.
  • İnternette arama motoruna "Hayatının akışına İngilizceyi Yerleştir" yazarak nasıl yerleştireceğin ile ilgili tavsiyelerimizi GNR Eğitim blog yazımızdan okuyabilirsin.

GNR Metodu İngilizceyi yeni öğrenmeye başlayan için yüksek motivasyonu sağlayan kişilerin "Akış Durumunu" fazlasıyla deneyimleyeceği bir metottur.

Konuşma odaklı bir eğitim kurumu olarak yeni başlayan kişileri 3 ay sonunda günlük yaşantısını akıcı olarak konuşarak anlatabilir gale getiriyoruz. Belli bir seviyede dil bilgisine sahip olup konuşamayan kişileri de konuşabilme becerisi kazandırıyoruz. Örneğin Intermediate seviyesinde olup konuşamayan biri akıcı konuşmaya başlıyor.

GNR Metodu ile katılımcılar ilk gün ilk dersin ilk dakikasından itibaren sadece İngilizce konuşarak gramer kurallarını öğrenirler. Özel olarak kurallar anlatılmaz. İngilizce öğrenen kişilerin en ihmal ettikleri etkili tekrarı konuşurken keyif alarak yapmalarını sağlıyoruz. Çünkü öğrenme ve konuşabilme motivasyonları yüksek olur. Derslerde tamamen katılımcılar akış durumunu yaşarlar.

Eğitimlerimizin her zaman akış durumda olduğunu ücretsiz deneme dersimiz ile deneyimlemek için hemen bizimle iletişime geç, sen de en yakın zamanda İngilizce konuşabilenler arasına katıl…

GNR Eğitim

QUIZ: Öğrenme Tipiniz Nedir?

Sizin için en iyi öğrenme stratejileri nedir?

Daha hızlı öğrenmek için neler yapabilirsiniz?

Quizi yaparak öğrenme tipinizi keşfedin...

Öğrenme Tipiniz Nedir
Quizini Yap
WhatsApp Hattı